Tyxo.bg counter

Родопско чеверме

барбекю в родопите

барбекю в родопите


Представителното ястие при родопчаните е особено популярно днес. Начинът на приготвяне останал от миналото е следния:
след заколване на животното то се изчиства от вътрешностите, защото ако останат печеното добива неприятен дъх. Вече почистено животното се посолява добре отвън и отвътре. Посоляването на бутовете става като от вътрешната страна се прави дупка, голяма колкото да влязат трите пръста, за да може с тях да се постави сол. Зашива се коремът, като по желание вътре се поставят ориз и гъби за допълнителен вкус. Това се прави за да може да се задуши и свари с парата отвътре, защото огъня го пече само отвън.

За приготвянето се подклаждат два огъня, на близко разстояние, успоредно на тях се забиват два чатала, на който ще стой чевермето. След като стане жар, шишът започва да се върти равномерно. За да не прегори чевермето се маже с парче лой, натъкнато на разцепена пръчка.

Едно чеверме се изпича за 2 до 4 часа, в зависимост от това дали животното е младо или по-старо. Дали е готово се разбира когато се забие нож в плешката и се върти. Ако излиза бяла пара, значи е опечено. Ако парата е червена нужно е още време. Като се опече се изправя на някое дърво, да изстине след което се накъсва на парчета за ядене.

В миналото чевермето се е продавало по панаирите и пазарите, по панаирите шиш чеверме, а по пазарите на фурна. Известно е било чевермето на фурна продавано в пазарен ден в Устово /Смолян/ до началото на Втората световна война.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]