Tyxo.bg counter

Родопски хан

в миналото и сега

в миналото и сега

Родопския хан, представлявал едноетажна правоъгълна постройка, покрита както всички сгради в миналото с каменни плочи /тикли/. На едната страна на постройката имало стая с огнище, където живеел самия ханджия и друга която е служила за бакалница. В нея се продавало царевично брашно за качамак и каша, домашен хляб, фасул за готвене, зеле, кисело мляко и създърма.

Ханджията освен това продавал сено и слама за добитъка на пътниците. По-голямата част от хановете имали помещения за пренощуване на пътниците и добитък. То било правоъгълно, на едната стена бил входа от двукрила дъбова врата. Покрай стените на помещението са били яслите за животните.

До стените на бакалницата има издигнато място като широк одър „софа“ за спане на пътниците. Тук пътуващите нареждали багажа и стоките, който карали. В помещението имало и огнище, където зимно време горял буен огън.
През нощта ханът затварял и залоствал вратите с „кол демири“ и дървета, страхувайки се от разбойници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]