Tyxo.bg counter

По течението на река Арда

Меандрите на река Арда

Меандрите на река Арда


Река Арда е най-голямата родопска река. Наричаната в миналото Харпесос е дълга цели 272 км. Хилядолетия тя е дълбала своето легло. В резултат на тази дейност в твърдите андезитни и риолитни скали са се образували тесни каньони и проломи, а в меките утаечни скали- долинни разширения.
Арда е особена по отношение на своите притоци, докато десните са по-дълги, левите с изключение на Перперек са слабо развити, много от тях дори пресъхват през летните месеци. Дебитът на река Арда е сравнително малък, но при поройни дъждове съчетани със снеготопене по горното поречие на реката , водите и могат да напълнят втория по големина язовир „Студен кладенец“ само за 36 часа. Изчислено е че средно през годината реката дава всяка секунда на Марица между 65- 72 куб метра вода.

Изворът на река Арда е най-посещавания извор на река в България. Намира се над село Арда, в непосредствена близост до границата с Гърция. До него води екопътека, която тръгва от края на селото, минава през комплекс „Гераница“. На около 150 метра източно от извора според местно предание се намира гроба на магарето на прочутия Насрадин Ходжа.

В средното течение на реката след стената на язовир Студен Кладенец, се намира каньона на Арда. Известен още като Шейтан дере, тук реката е най-тясна до 5 метра, като дълбочината достига до 30 метра. През пролетта тук си дават среща много каякари, за да се насладят на бушуващите води на реката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]