Tyxo.bg counter

Знаете ли че, кафето от жълъд е….

кафе

кафе


Знаете ли че, кафето от жълъд по своите качества не отстъпва на традиционното кафе. Рецептата за приготвяне е описана в издадената у нас книга през 1940 година „Билколечение, народна медицина“ от Йохан Кюнцле. В своята книга известния в миналото народен лечител, описва и начина на приготвяне. Зрелите жълъди се поставят на слънце, докато излязат от кутийките си. След което се надробяват, и отново се сушат на фурна или на слънце. Изсушените жълъди се смилат в мелничка за кафе. Полученото смляно кафе се поставя в кафениче, сипва се студена вода и така получената смес се загрява до кипване.

Родопите са богати на дъбови гори а оттам и на жълъди. Високо в планината няма и замърсители, който да развалят естествения вкус на желъдите. В миналото кафето от жълъди е било сравнявано с прочутото тогавашно кафе от Малта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]