Tyxo.bg counter

Веломаршрут село Смилян- село Чеплят

Picture 052
От изходния пункт в Долен Смилян се тръгва в южна посока, преминава се през въжения мост „Бакърджийци“ и се поема по горски път за село Змиево. Горския път след около 1 км. навлиза в смесена гора, последователно преминавайки през местностите „Ахмерското дере” и „Глибокото дере” където има удобно място за почивка в близост до студено изворче. Маршрута продължава и след около 1 час пристигаме в местността „Дурачково” където се открива невероятна панорамна гледка във всички посоки. От тук се виждат връх Снежанка, връх Перелик, седловината на Рожен. Във близост е местността „Ашикова бърчина”, от където при ясна сутрин се вижда дори и Бяло море.

Пътеката продължава покрай село Змиево и тръгва на западно горски път през широко било в посока на връх Катран. Целия маршрут е във борова гора, като от много места се открива панорама към селата Иваново, Равнината и град Рудозем. Така неусетно след около 40 минути пристигаме в ловна хижа Шахманово, където има възможност за кратка почивка. Продължава се по-билото и след 20 минути се стига в подножието на връх Катран, заобикаляме върха, и навлизаме във вековна букова гора където по горска пътека поемаме към крайната точка на маршрута село Чеплят. След близо 30 минути вече се намираме в околностите на селото, от тук се открива красива гледка към местния връх „Ком”. Прехвърляйки малко било пред нас влизаме в селото, известно с родопския „Парнар”-вечнозелено дърво дало името на близкото село Пърнар.

Маршрута освен пешеходен, е и по-силите на опитни колоездачи, въпреки на места тесните пътеки. Препоръчително е да има планински водач с вас, който познава планината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]