Tyxo.bg counter

Брано мляко

мляко

мляко


Позабравеното днес, традиционно млечно произведение на старите родопчани- браното мляко е познато в Родопите от далечни времена. Известно е със качествата си на една от уникалните екологични храни в света, самобитното родопско ястие се произвежда по стара рецепта останала непроменена от векове.

Прясното мляко се събира в специални качета или по малки каци- все съдове изработени от дърво и с различна големина в зависимост от нуждите. Тук прясното мляко се подсвирва и се прецежда със цел обезводняване. Така полученото гъсто мляко „с нож да го режеш“ се приглажда и „запечатва“ с тънък слой овче масло. За запечатването също така може да се използва и овча или козя лой или тесто в зависимост от наличните продукти. Така надеждно консервирано, браното мляко е годно за употреба в следващите до три, четири месеца, с напълно запазени вкусови качества.

Уникалността на този продукт е, че тук не се използват под никаква форма, химични съставки в това число включително и опаковки. Днес продукта е популярен сред посетителите на планината, който искат да се докоснат до миналото и традиционните храни в Родопите. Именно тези храни способствали Родопите да се намират на челно място по дълголетници в Европа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]