Tyxo.bg counter

Бито сирене

бито сирене

бито сирене


От прясното мляко се избива маслото и се получава така наречения „матан“, който бавно се затопля като се бърка с дървена лъжица в специален казан. По този начин матанът се пресича и полученото сирене се свива на топка. Сиренето се поставя в цедки, за пълно изцеждане, със цел отделяне на суроватката. След това се поставя на специално направени дъски и се пресова.

Сиренето се оставя в хладни помещения, за да узрее. Узрялото вече сирене се осолява, след което се размесва с извара. Изварата е добита от изцедената суроватка, посредством затопляне и пресичане.
Размесването на сиренето и изварата, се получава чрез раздробяване в специални дървени тави. По време на процеса се поставя сол, в зависимост от количеството.

Добре объркано сиренето се поставя, в овчи мехове. Меховете се поставят на дъски, поставени на проветриво място, като ежеседмично се обръщат, ту на едната ту на другата страна. Получения натурален продукт, без никакви консерванти, може да се съхранява до няколко месеца, без да се развалят вкусовите му качества. Това е прочутото родопски бито сирене- „пейнар“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]