Tyxo.bg counter

Белинташ

Белинташ

Белинташ


Скалният масив носещ името Белинташ, съчетава историческа ценност, невероятни гледки и едно особено усещане за магия, за връзки с космоса. Тук недвусмислено е доказано съществуването на обсерватория от времето на траките.
Във величествения камък древните хора са издълбали стъпала, кладенци, жертвени съдове.

Находките и централното място на скалата в този район на Родопите водят до предположението, че на Белинташ е имало тракийско светилище на племето беси. В потвърждение на горното е и откритата от археолози метална плочка от времето на бесите с изобразена на нея богиня.

От самия връх се разкрива една удивителна гледка към село Мостово и махала Сини връх. На запад до хоризонта се разкрива море от зелени родопски ридове, като най-отпред е Добростанският масив.

В този район се намира още един интересен скален феномен- Хайдушки камък, който е не по малко впечатляващ. Срещу Белинташ през дълбок дол се вижда и внушителния скален масив Караджов камък, станал любимо място на мнозина.

Белинташ се намира на 30 км от Асеновград. От Асеновград , се тръгва по пътя за Кърджали, и след с.Червен на около 11 км, се отбива във вдясно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]