Tyxo.bg counter

Забърдо

Зъбэрдо

Зъбэрдо


Село Забърдо се намира на около 14 км. от Хвойна и е част от община Чепеларе. Разположено е по долината на живописната река Забърдска. Мнозина свързват селото с отстоящия на около 4 км. скален феномен „Чудните мостове”.

Гостите на Забърдо са посрещнати от надпис „Добре дошли в Забърдо” които е осветен и изграден по прототипа на познатия ни надпис Холивуд. Интерес за туристите представлява и направеното от дърво виенско колело, намиращо се на площада в центъра на на Забърдо. Смята се че то е макет на най-старата въртележка, като се издига на цели 6 метра.

Селото се изпълва около 14 март, когато е организиран кукерски празник, където се изпраща зимата и се посреща пролетта. Празника наречен „На Марта” събира много гости, включително и чуждестранни туристи дошли да се насладят на една възродена традиция. През месец август се организира и празника на селото, когато се събират старите Забърдски родове.

Селището е много старо, има доказателства съхранявани както в централния архив, така и в библиотеката „Н.Вранчев”, че то е съществувало още преди земите около Забърдо да станат част от Османската империя. Иначе в редица документи датиращи от 1635 година до 1725 година, отнасящи се до събирането на данъци от Османска империя се споменава за селото, както и за местни родове.

От доста време Забърдо се припознава като прекрасно място за туризъм, наред с известните мостове, тук има изградени екопътеки, както и добре развита леглова база.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]