Tyxo.bg counter

Върбово

Върбово

Върбово


Село Върбово се намира на 5 километра, северозападно от Широка лъка. Състой се от няколко махали, обособени по родове и фамилии, което подсказва начина на заселването и възникването им.
Произходът на името е свързано с голяма върба, която се е намирала на мястото на читалището. Според предание тук са пладнували по три хиляди овце.

Наброяващото 536 души през 1956 година, се е стопило до 8 човека, но е запазило самобитната си архитектура в близо 120 къщи. Те са строени на два и три етажа, като най-долния е бил зимник а останалите два са за живеене. В една от стаите наричана още „старата къща“ има пещ за печене на хляб и съхранение на житото, а в дневната една от стените е отредена за „мусандра“ /старинен дървен шкаф/. Интерес за туриста представляват къщата на Митю Златарев, Поповата къща, мерджанските домове.

Освен църквата издигната през 1871 година, намираща се в долния край на Владевската махала, будеща интерес със сводестия покрив подпрян от мраморни колони, любопитство буди и кемеровия мост строен от върбовските майстори. Мостът е шедьовър на строителното изкуство, сводът му представлява идеална полудъга. Иззидан е от дялани варовикови камъни и хоросанова спойка, който с времето са се мраморизирали и му придават още по импозантен вид.

За туриста има няколко маршрута тръгващи от селото, Върбово-връх Чаева чука, Върбово- Равналестият камък, Върбово-връх Тумбарица. Маршрутите са средно тежки, като по продължителен е само маршрута до връх Чаева чука.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]