Tyxo.bg counter

Връх Средногорец

jxir7fmqey26zdglsuowt95n4.IMG_0047
Името на върха е свързано с епични боеве, напомнящи за опълченските боеве на Шипка. По време на Балканската война 21-и Средногорски полк настъпва пред основните сили на нашата армия и започва освобождението на ардинското корито. Командирът Владимир Серафимов не се подчинява на заповедта да отстъпи и посреща контра- настъплението на османската армия по височините на Кайнадинския рид.

На 21 октомври 1912 г. в района на върха носещ името днес Средногорец, българските войски удържат врага и така спасяват местното население от османската армия. В тяхна чест върха е познат като „Родопска Шипка“ а най-близкото населено място носи името на командира на полка. На самото място на битката в малкия парк е изграден паметник на р.

От връх Средногорец се открива просторна гледка към долините на река Черна на север и река Арда на юг и изток и към последните южни ридове на Родопите.

За туристите има изградена и маркирана пътека от паметника през х. Ловна в северна посока за около 1 час се стига до с. Влахово в долината на река Черна откъдето може да се продължи към селото и крепостта Подвис.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]