Tyxo.bg counter

Светилището на нимфите

Светилището на нимфите

Светилището на нимфите

Единственият нимфеум във България се намира в живописната местност Гяур бунар, която е на около половин километър югоизточно от село Каснаково, общ Димитровград.

Светилището се състой от три извора с лековита вода. Фундаментът е просторна подпорна стена здраво стъпила на скалите, като в нея са издълбани три ниши в който се намират два от изворите и три малки басейнчета. Третият извор се намира по средата и е художествено оформен, като над него се извисява полукръгъл свод.
Трите извора са съединени посредством улеи издълбан в камъка, който върви покрай подпорната стена. За поддържане на еднакво ниво на водата е изградена система от глинени тръби който се намират под земята.

Върху лицевата страна на каменния свод на централния извор е издълбан надпис на гръцки който гласи „ На добър час. Бейтюкент Есбенариос и неговата съпруга Клавдия Монтана направиха и посветиха извора на нимфите и Афродита”

Освен трите извора при проведените разкопки се открива, че комплекса е включвал и няколко храма, голяма ескадра и множество помощни постройки.
Предполага се, че комплексът датира най-рано от средата на II в от.н.е.

Интерес предизвиква организирания ежегодно събор на празника св. Спас, от жителите на село Каснаково когато се дава курбан край изворите. И до днес се смята, че водата в изворите е цяр за различни болести.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]