Tyxo.bg counter

Сърница

изглед от Родопите

изглед от Родопите


Намиращият се на надморска височина около 1200 метра, град Сърница отстои на 20 км от Доспат и на 48 км от Велинград. Първите данни свързани със Сърница са от 1878 година, когато тук привлечени от мекия климат са привлечени юруците да летуват с многобройните си стада.

Първото официално название е Шабанлии на името на юрук Шабан, който предполагаме е бил владетел на тези земи. През годините след 1933 година – Шабанлии се преименува в Сърница. Днес, Сърница е изградена от махалите Петелци и Сърница, като най-напред са били заселени с къщи не равнинните части, а склоновете на днешна Сърница. Заселването на двете махали вървяло почти успоредно, въпреки легендите, че Петелци е по-старата.

Поминъка на днешното население, което наброява над 3000 жители, е свързан предимно с горско и селско стопанство. Наред с многото дървообработващи предприятия, района е познат и с производството на вкусния родопски картоф.

Гостите на града могат да отседнат в няколко къщи за гости, както и в хотели в близост до язовир Доспат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]