Tyxo.bg counter

Съдилището

53f4gv1kze6ydsu8tcwli02xm.IMG_0064
Съдилището е местност, на около 20 км южно от град Рудозем. Местността е по-маршрута, на най-дългата трансгранична екопътека Хвойна – Ставропули, която свързва редица природни забележителности между България и Гърция.

За да стигнете до местността, първо трябва да се качите с транспорт до пограничното село Мочура. От там в източна посока се изкачвате по черен, отъпкан горски път, като за около 2 часа, се стига до подножието на връх Циганско градище. След около 3000 метра в югоизточна посока се намира и местността, пропита от легенди. До там пътя е лек, ходи се по сравнително равен участък, като маршрута е улеснен от новооткрит път във близост до държавната граница. По самия маршрут, както и в района на Съдилището, има изградени места за почивка със заслони.

За самата местност има множество предания, тук според легендата османските завоеватели са водели осъдените на смърт, който не приемали тяхната власт. Самата местност представлява, отвесната скала водеща почти до гръцкото гранично село Демерйон.

За посещение в района е нужно да уведомите органите на гранична полиция в град Рудозем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]