Tyxo.bg counter

Смолян

смолян

смолян


Разположен по долината на река Черна, град Смолян е ограден от тайнствени скалисти зъбери и живописни хълмове. Историческите данни сочат, че районът е заселен през 2 хил. г. пр. н. е. Легендите разказват, че името на града идва от племето смоляни, дошли по тези места през 7 в. Сегашният си облик градът придобива през 1960 г. при обединяването на сегашните квартали на града – Устово, Райково и Смолян.

Днес Смолян е модерен град, съхранил в себе си много традиций и предлагащ редица интересни места за посещение.

На хълма над общината се намира историческия музей, основан през 1935 г. В него ще се запознаете с историята на Смолян и региона, и ще имате възможност да разгледате интересна етнографска експозиция към музея.

В кв. Райково се намира архитектурния резерват „Чешитска махала”. Включва жилищни сгради от XIX в., старинни улички, мост и чешмичка. Тук се намира и музеят „Ласло Наги”, който се помещава в Гьорджевата къща- паметник на традиционната родопска архитектура. Изложбата е открита през 1981 г. и е посветена на Ласло Наги, радетел и приятел на родопския край.

В Смолян се намира и небезизвестния планетариум. Тук може да се насладите на изкуствено копие на звездното небе, да видите слънчеви затъмнения, полярни сияния и да проследите движението на небесните тела. Звездното шоу е с начален час 15 часа с изключение на неделя.

Тук имате възможност да посетите и построения през XVIII в. Алибеев конак. При неговата реставрация са запазени всички характерни елементи на традиционната родопска архитектура от периода.

В Смолян има редица места за настаняване, от къщи за гости , през малки семейни хотели до такива с голяма леглова база и вече широка популярност.
Гостите на Смолян имат възможност да карат ски , да се любуват на пещери, да се наслаждават на множеството исторически забележителности в района, или просто да си почиват във величествената планина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]