Tyxo.bg counter

Кръстова гора

снимка от родопите

снимка от родопите


Кръстова гора се намира на 7 км от Борово. Според предания, по време на кърджалийските нашествия в Родопите, от Света гора идвали монаси предрешени като турци за да изграждат храмове. Един от тях бил Григорий, наричан от местните Родопския Паисий, заради книжовната дейност която развивал в планината. Той наричал тукашния край Кръстата гора, от където идва и името запазено и до днес.
Старци разказват, че над селото им някога се намирал разрушен манастир от който днес няма и следа. В него се пазела частица от Христовия кръст, донесена от султанската съкровищница в Истанбул, по нареждане на незнайно кой руски цар.

Открай време се носят легенди за много чудеса, които са се случвали тук: неизлечимо болни оздравявали, неми проговаряли, появявали се видения. Потокът от поклонници растял, въпреки че от някогашното величие на манастира е останала само малка църква.

Независимо че комунистическия режим забранявал достъпа до нея поради това, че тя попадала в пределите на правителствената ловна резиденция, много вярващи успявали да се промъкнат. Според тези който не вярват в чудодейния кръст, чудесата случващи се тук са вследствие на гама-излъчванията от урановите залежи в планинските недра тук.

През 1995г. пловдивския митрополит освещава новопостроен комплекс от 2 църкви и 15 параклиса, намиращи се на горска поляна, широка над 500 м и дълга около 300 м.

В близост до Кръстова гора се намират и скален масив с необикновена форма- Карлуковския камък. Той по скоро прилича на вкаменена гора. Най-високото „дърво“ е дълго 25 м и има отвесен от всички страни ствол. На залез слънце в ясно време се наблюдава интересна оптическа илюзия. Купола се раздвоява и се появяват два силуета, още едно от чудесата в този край.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]