Tyxo.bg counter

Крепост Зареница

изглед към крепостта

изглед към крепостта


Крепостта Зареница се намира на левия бряг на Лютидол, 5 км. източно от Павелско и на толкова южно от Нареченски бани.
Зареница датира от времето на траките, затова съдят опазените зидове от едри каменни блокове до два метра. От изток, се намира 200 метра отвесна скала, непристъпна от Лютидол. При проучване от 1978 година е разкрита предохранителна стена, дълга над 210 метра, вътрешна стена от 111 метра със добре изразени и запазени зидове широки над 3 метра.

Вода в крепостта няма, смята се че е имало извор на северната страна- Амужова падина, който с времето е пресъхнал.

Легендите свързани със Зареница са много. Основната, откъдето се предполага, че идва и името на крепостта е свързана с прочутия юнак Зарю, който се опълчил на турците. В разгара на самата битка, използвайки прикритието на падналата мъгла, Зарю привидно се е предал. Когато нашествениците влезнали в крепостта, те били примамени до другия край, където се изсипали от отвесната скала в пропастта. След което труповете са се вмирисали, и оттам е дошло името „Лютидол“.
В друга легенда крепостта се свързва с неземно хубавата Зарена, която се хвърлила от скалите поради несподелена любов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]