Tyxo.bg counter

Крепост Козник

изглед от крепост козник

изглед от крепост козник


Думата кечикая е от турски произход и означава, кечи-козя и кая-скала. Самата височина /1222м/ със нейната скалиста природа напълно отговаря на даденото и име. Източната и половина е извънредно скалиста и висока, с отвесни склонове стигащи до 300-350 м. Най-недостъпна крепостта е от север.
За издигането и е използвана една крайно недостъпна височина, като 2/3 от нея е естествено укрепена а останалата част е укрепена с крепостен зид.
Крепостни зидове е имало от югоизток, дълги до 60 м, от юг на три места с обща дължина 85 м и от северозапад около 50 м. Днес с изключение на реставрираните около 40 м на югоизток, където ясно личи крепостната порта, другите зидове са сринати.

Дебелината на зидовете е 1,70 м. Вътре в крепостта са намерени късове от груба средновековна керамика без глеч, някой от които са с украса във форма на усукана връв, а извън нея по южните склонове-следи от желязна сгурия.

Крепостта е имала военно-стратегическо предназначение. Най удобният достъп до Кечикая /Козник/ е бил от югоизток, по долината на р.Чепинска, макар и да отстой далеч от нея.

Вън от крепостта на около 200 м на склона на височината се намират следи от каменна могила с диаметър 6 м. Запазено е предание, че това е била наблюдателницата на крепостта.

Друго предание че тук е живял несметно богатия Римпапа, водопровода на крепостта е идвал от отсрещната височина Брезе, имал е каменен път до Равнища, където е ходел на събор с колесница.
Златната колесница на Римпапа е свързана и с друга легенда за Кечикая. При завладяване на крепостта турците, поставят условие на Римпапа да вземе от несметните си богатства само толкова колкото може да носят той и неговите приближени. И така той оставил колесницата някъде в местността заедно с голяма част от несметното си богатство.

Кечикая се намира на 6 км, източно от град Рудозем. До нея се стига по черен но добре утъпкан път от село Рибница, който продължава около 2 км, и от там се продължава по-добре оформена екопътека с няколко изградени места за почивка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]