Tyxo.bg counter

Крепост Цепина

крепост цепина

крепост цепина


Крепостта Цепина е разположена на правилен пресечен конусообразен връх, и отстой на около 3 часа пеша от гр. Велинград. От крепостта се открива прекрасна панорама, на хоризонта се виждат Рила и Пирин.
Крепостта има стратегическо местоположение, от нея се вижда вижда идеално, както ширналата се непосредствено под стените и Чепинска котловина, така и всички възможни подстъпи – от север по долината на Чепинска река, от изток през Баташко.

Историята свързва Цепина с управлението на Калоян.
Владетелят назначил своя роднина, Алексей Слав за управител на голяма част от Родопите и му дал титлата деспот.Новия владетел на планината избрал Цепина за свое седалище. Историята разказва, че след убийството на Калоян, Алексей Слав се е провъзгласил за независим владетел.

Последният владетел на крепостта е бил Иван-Александър. Цепина издържала 9-месечна обсада на турците и се предала чак когато и прекъснали водопровода.

При археологически разкопки във форта са открити владетелски дворец, три църкви, четири водохранилища както и множество други постройки. На повечето от тях са запазени само основите, но голяма част от крепостните стени и най-големият резервоар за вода са частично резервирани и са все така внушителни.

От Цепина има туристически маршрути до летовище „Св. Константин” и х. Румен край стената на язовир „Батак” за около 4 часа има изграден маршрут и до гр. Велинград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]