Tyxo.bg counter

Кози камък

изглед от родопите

изглед от родопите


Местността „Кози камък“ се намира в района на село Ковачевица над горското стопанство „ Беслет“. До там се стига като се преминава през село Ковачевица и след около 6 км., се стига до разклон, където надясно се продължава до горския дом Беслет. От тук за 40 минути, първо покрай потока Беслетски дол, а след това завивайки наляво и изкачвайки се по песъчлив път, се стига до самия скален феномен.

Кози камък е внушителна група скали, с отвесни скали изглеждащи непристъпни. Около цялата, а на места и помежду им, има пътеки. В групата се откроява южната скала, където се намира главната наблюдателна площадка. Скалата най-вероятно е използвана още от траките за религиозни ритуали и жертвоприношения. Тук ясно личат причудливи форми приличащи на „чаши“ и „басейни“. При археологическите изследвания тук са открити тракийски шлем, керамика и други находки от времето на траките.

Най-добрата панорама се открива от високата 1450 метра скала, която се издига над върховете на дърветата. Гледката е великолепна – на запад се открива Пирин, на север се издига връх Беслет а на североизток пейзажът е осеян с множество скални образувани в причудливи и интересни форми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]