Tyxo.bg counter

Ягодинската пещера

ягодинска пещера

ягодинска пещера


Ягодинската пещера се намира на около 3 километра югозападно от село Ягодина. Разположена е на десния бряг на река Буйновска, която е оформила най дългото и живописно ждрело в България –Буйновско ждрело.
Известна в миналото като Имамова дупка, пещерата е една от най-дългите осветени пещери в България, и без съмнение една от най-красивите. В нея са намерени фрагменти от керамични съдове, оръдия на труда, като останките датират от каменно-медната епоха. Пещерата е на 3 етажа, като отворени за посетители са най-долния от тях и естествения и вход. Общата дължина на галериите е около 10,5 километра, а пешеходния маршрут разкрива, великолепни и красиви образувания, който могат да се видят по целия туристически маршрут – сталактити, сталагмити, сталактони, хелектити, синтрови езера, леопардова кожа, дендрити, драперии и едни от най-уникалните образувания – пещерни перли. Общо 22 вида образувания от световно известни 28 вида.

В пещерата има ритуална зала, където може да се сключат бракосъчетания.

От флората се срещат лишеи, мъхове, плесени и гъби, от животинския свят се срещат различни видове прилепи, пещерни скакалци, паячета, троглобионти с представител комподей.

Проучванията на пещерата започват през 1963 година от чепеларския пещерен клуб. Интерес представляват установените три цикъла на вентилация: зимен, летен и преходен. След направените изследвания става ясно, че през зимния цикъл има условия за пълна повтаряемост и димът от огньовете се е извеждал навън. Измерената температура през зимния цикъл, независимо от външните условия не е падала под +8 градуса. Този термичен феномен на пещерата през зимата добре е уловен от праисторическите обитатели и това ги е накарало да превърнат жилището в зимно и да го използват в студените дни и нощи.

Посетителите на Ягодинската пещера, може да посетят и м.Черешово, където малко поточе е изваяло чудно творение пещера мост. От него се открива прекрасна гледка към стръмното дефиле и село Виденец.

На северозапад от Ягодина при вливането на Хайдушкия дол в Буйновска река започва теснина, откъдето се разкрива малкото но живописно ждрело на река Хайдушки дол и водопадът „Пръскалото”.Над водопада се намира „Дяволският мост”, чиято мраморна снага се издига високо над реката и свързва двете била. Ждрелото на Хайдушки дол може би е най-дивото кътче в този район.

Посетителите на село Ягодина може да отседнат в семейни къщи за гости и в уютна хижа. За резервации може да се обадите на телефон 0887 438 649 / 0889 522 347, както и да получите информация за Ягодинската пещера на телефон 0889 903 642 .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]