Tyxo.bg counter

Хайдушки поляни

пейзаж от родопите

пейзаж от родопите


Името на местността е дадена през XX век в памет на четата на Пею Шишманов, воювала срещу османските сили в края на XIX век и по време на Илинденско-Преображенското въстание. В тяхна чест, на малко връхче сред поляните е издигнат паметник, който отдава почит на борците за национално освобождение и на героите от антифашистката съпротива.

Местността Хайдушки поляни е на самото било на Преспанския дял, на вододела между басейните на Арда и Марица, оттук от далечното минало е минавал от Горна Тракия към Егея. Както местностите в по-голямата част от Родопите и за Хайдушки поляни се носят множество легенди и предания. При разкопки тук е открит част от храм от късното Средновековие.

Мястото е било особено оживено и по време на османското владичество, когато тук е имало известна странноприемница. На нея местността дължи турското си име „Имарет дере” /долът със странноприемницата/.

В района има изградено вилно селище от частни къщички, в близост до което се намира и малко изкуствено езеро.

Ежегодно през месец Август тук се провежда традиционен събор, с богата художествена програма от местни самодейни състави. Организаторите са се погрижили да не липсват и кръшните родопски хора както и традиционните родопски чевермета.

Хайдушки поляни е изходен пункт за хижа Преспа /около 1,5 часа/, хижа Свобода /3,5 часа/, както и за селата Кутела, Манастир и Славейно. Пътеките до всички от тях са маркирани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]