Tyxo.bg counter

Глухите камъни

глухите камъни

глухите камъни


Създадения преди няколко хилядолетия скален комплекс „Глухите камъни“ се намира на около 2 километра от село Малко Градище в източните Родопи. До тук се стига като карате по пътя от Любимец към Ивайловград. След Малко Градище се навлиза в Родопския рид „Гората“. Следвате пътя, докато стигнете отбивката за скалния комплекс, до които остават около 2 километра черен път. Пътят е маркиран, има поставени указателни табели, както и изградени места за почивка.

Самия комплекс представлява няколкостотин трапецовидни ниши, издълбани върху скален блок висок над 30 метра. Скалните ниши са използвани от траките за погребални урни. В основата на каменния блок, има издълбани две гробници, който вероятно са за най-висшия войн или за самия жрец. Останалите ниши са почти с идентична форма.

В непосредствена близост до скалните ниши се намират мегалитните гробници, две от тях са запазени и до днес в добро състояние. Интерес предизвиква гробницата с размери 2 на 1,5 метра издълбана в гранитната скала. От тук по 30 стъпала издълбани в камъка се стига до върха, където най-вероятно се намира гробницата на знатен тракийски вожд.

Целия комплекс е бил ограден с висока крепостна стена, основите на която личат и до днес. Посетителите на едно от най-големите тракийски светилище от пр.н.е. имат възможност да се насладят и на невероятната панорама която се открива от комплекса. На североизток се открива Сакар с острата „Дервишка могила“, на изток се вижда връх Шейновец останал в историята със събитията от Първата Балканска война и на юг се открива един от най-красивите язовири в Родопите-Ивайловград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]