Tyxo.bg counter

Главата, Слонът и Момата

изглед от Родопите

изглед от Родопите


Любителите на причудливите скални образувания, ще намерят цели три, интересни такива по пътя от курортния комплекс Пампорово посока с. Тешел.
Скалната фигура „Момата” е на около километър след село Широка лъка, вляво от шосето към Девин. Там самотно се издига красива скала, наподобяваща отдалеч мома с хурка в ръка. Образуването е свързано с ерозията на скалите под въздействието на вятъра, водата и слънцето.

Природната забележителност „Главата” се издига в близост до пътя Пампорово- Девин, над черния път за с. Кукувица, на около 100 метра от шосето. Погледнат от източната му страна, скалния блок има формата на глава, в профил наподобява овен. Скалата е висока 7 метра и е широка около 5 метра.

Последния от трите скални образувания „Слонът” се намира, непосредствено след разклона на пътя от Девин за Смолян и Доспат, преди началото на кв. Настан. Мощните природни сили са изваяли причудлива скална фигура на слон с ясно очертана глава и хобот. За появата на скалното образувание, най-вероятно е допринесло разрушаване на древна пещера от реката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]