Tyxo.bg counter

Екопътека Беглика

екопътека

екопътека


Местността в която се намира пътеката е резерват от национално значение и е позната с името „Беглика”. Това наименование е свързано с времето на отоманското владичество и означава място, на което пастирите са докарвали своите стада за да бъдат преброени и обложени с данък от държавата. Местността „Беглика” съхранява запазени кътчета естествена природа, слабо повлияни от човешката дейност, затова през 1960 година тук е обявен резерват „Беглика”. Общата му площ е 1463 ха. От направените проучвания досега е известно, че на територията му се срещат над 400 вида висши растения, сърни, елени, лисици, мечки, многоброен е и птичия свят, сред който основен представител е глухаря.

Резервата е покрит от иглолистни гори, като преобладаващ е смърчът. Възрастта на горите се оценява на над 130 години. Отделни дървета са на възраст над 180 години, и достигат до 35 м височина. Територията на резерват се намира на надморска височина от 1600 до 1900м. Част от резервата е и язовир Голям Беглик. Околностите на язовира изобилстват с живописни заливи, заобиколени от гъсти гори и зелени пасища. В централната част на има два острова, почти изцяло покрити с гори.

На десетина километра в западна посока се намира връх Голяма Сюткя с височина 2186 м, отстъпващ само с пет метра на най-високия връх в Родопите – Голям Перелик.

Трасето на екопътеката е приятно, няма стръмни участъци и е подходящо за всички възрасти. Преминаването на пътеката ще ви отнеме около 3 часа. Задължително е да следвата маркировката от жълти метални пластинки, поставени по дърветата край трасето. По пътеката ще се насладите на много редки и интересни видове, сред които синята кандилка, родопската телчарка, безхлорофилното растение родопска горска майка, както и срещащото се единствено в района на резервата във България – алпийско сграбиче.

За посетителите е важно да знаят че тук е забранена всякаква човешка дейност, с изключение на охраната и преминаването през маркираните пътеки за посетители, със цел запазване и съхраняване на многобройните представители на флората и фауната.

Най-подходящо време за посещение са месеците от май до септември. Удобно място за пренощуване в района, е експерименталната станция на БАН, намираща се в непосредствена близост до началото на маршрута. Капацитетът на базата е 12 човека.

В резервата няма заведения за хранене, най-близките такива са в района на язовирите Батак и Широка поляна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]