Tyxo.bg counter

Чепеларе

ски в родопите

ски в родопите

Чепеларе е разположено живописно по двата бряга на река Чая. Намира се в Родопите на 10км. от курортния комплекс Пампорово. Сегашното селище е основано през 1705 год., когато Бельо кехая решава да си построи тук къща. Името му идва от гюмюрджийското село Чепели, което на български означава буреносно, студено. В началото на XX век и особено през 30-те и 40-те години, Чепеларе се превръща в курортно селище.

Като ски център градът е известен с една от най-дългите и най-добри писти за ски в България. Общата дължина на пистите е около 19 000м. като освен за напреднали има и писта за начинаещи скиори.
Любителите на ски бягането също са добре дошли в курорта като на тяхно разположение е дългата 3000м. писта, на надморска височина над 1800м.

Пистите се обслужват с нов четириседалков лифт с дължина 2471 м, времетраене на пътуването – 15 минути до връх Мечи чал /1873/м.

Лятото може да се насладите на изградени маршрути за пешеходен туризъм в околностите на Чепеларе,както и да вдигнете адреналина с екстремно спускане с планински велосипед от вр.Мечи чал.

Тук може да се види и уникалният музей по спелеология и български карст в които е единственият по рода си на Балканския полуостров.
В него са изложени снимки, документи и скални образувания от родопския карст.
Основан е през 1980 г. от Димитър Райчев – страстен спелеолог и изследовател на Родопите. Музеят има притегателна сила за запалените пещерняци. Площта на експозицията е над 870 кв.м.

За повече информация може да посетите туристическия информационен център на Чепеларе намиращ се на ул.”Дичо Петров” №1 или да се свържете с тях на телефон

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]