Tyxo.bg counter

Борино

над Борино

над Борино


Борино е легнало на южните склонове на рида Кайракавала, на надморска височина от над 1100 метра. През топлата част от годината котловината прилича на огромна изтъкана от стотиците зелени, бели или кафяви парчета на картофените ниви и ливадите, разделени от черните нишки на горските пътища.

Историята свързва селото със селище на юруци-скотовъдци, заселили се тук по време на османското владичество. Във времето отглеждането на картофи и горското стопанство са заменили овцевъдството, което способнало селото да се разрасне.

Селото предлага няколко туристически маршрута. Най-известния сред тях е Борино- Дяволски мост. Самият маршрут е доста живописен, за да стигнете до скалния феномен, намиращ се над ждрелото на Хайдушки дол, са необходими около 2 часа. Маршрута е маркиран, и има изградени места за почивка.

Друг маршрут за гостите на селото е Борино- хижа Орфей, до хижата се стига по пътека с прекрасни панорамни гледки за малко на 1 час. За любителите на дългите маршрути, особено подходящ е този до Кемеров мост, като пътеката минава през добре познатия резерват Кастракли.

За любителите на офроуд туризма, подходящ е маршрута Борино- Девин по стария път между двете селища през гората, сега използван за нуждите на горското стопанство.

Почитателите на водните спортове и риболова могат да отидат до язовир Доспат, намиращ се на около 20 км. в източна посока.

За връзка с туристите има открит туристически информационен център, тел.030422287

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]