Tyxo.bg counter

Агушевите конаци

Агушеви конаци

Агушеви конаци


Сградите на Агушевия конак заемат площ над 4 декара. Има 221 прозореца, 86 врати и 24 комина. Строежът му отнел над 20 години. Кулата в единия ъгъл на сградата е подобна на морски фар. Това не е случайно. Някога един от синовете на Агуш служил в османския флот, но се разболял неизлечимо и се затворил в конака. Баща му построил тази кула за да му напомня за славните времена. Този забележителен комплекс от жилищни и селскостопански сгради днес е единствения останал на Балканите феодален замък с подобни мащаби.

Интересна е историята за Агушевите конаци. Трима братя от Средните Родопи, Хасан, Пертеф и Салих Агуш, се издигнали като високопоставени сановници в Османската империя. Хасан бил валия на Палестина, Пертеф на Измир. Салих бил офицер, който участвал в неуспешен опит за преврат срещу Високата порта. За да се спаси той напуснал Истанбул и се установил в Родопите. В Смолян построил своя първи конак. След това Салих Агуш се заселил в Тозбурун /днешна Могилица/ в началото на XIX в.

Салих бил един от най-богатите хора в Родопите.

Историята ни разказва, че имал над 20 000 овце, като самият той не знаел колко са имотите му. Многочислените стада лете пашували в Родопите а зимували на Беломорието. Натрупал богатсвата си по време на участието си в множество военни операции като стожер на султанската власт в Родопите. Участвал в потушаване на Критското въстание.

Разказват че имал най-голямата частна библиотека на Балканите с много стари и ценни книги. След 1944 година сградата е превърната в казарма и войниците ползвали книгите /много от който изключително ценни/ за подпалки.

Друга история разказва как самобитния майстор, след като построил по-малкия но изключително красив летен конак /останали са само купчина камъни/ в съседното село Черешово, отишъл да получи уговореното възнаграждение, но вместо това Агуш, извадил ятагана и отсякъл дясната му ръка, за да не бъде построен отново подобен замък.

През 1964 година било взето решение да бъде реставриран конакът в Могилица. Работата продължила над 20 години и феодалния замък бил превърнат в етнографски музей.

Днес наследниците на Агуш са възстановили собствеността върху конака. Възможно да се посетите и разгледате феодалния замък, като намеренията на собствениците са той да продължи да приема гости.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]