Tyxo.bg counter

Стойките

родопите

родопите


Село Стойките е разположено в Централните Родопи. Отстои на 16 км северозападно от град Смолян, 95 км югозападно от гр. Пловдив и на 7 км от зимния курорт Пампорово. Средната надморска височина е 1400 м.

Стойките притежава уникална природна даденост- в района има отрицателно йонизиране на въздуха, влияещо изключително благоприятно на човешкото здраве, зареждайки организма с нови сили и енергия. Гъстите иглолистни гори произвеждат така наречените фитонциди, правещи въздуха особено здравословен за хора с хронични заболявания на дихателните пътища.

Селото е споменато за първи път в писмен документ от 1706 година, от френския пътешественик Пол Люкас в неговия пътепис, което е и повод за честване на 300 годишната история на селото.
Досегашните данни сочат, че селото се намира върху ялъци- юрушки пасища. Стойките дълго време е смятано за част от Шрока лъка. През лятото основно хората живеели тук и обработвали земите си а през зимата се премествали да живеят в основните си жилища в с. Широка лъка. Съставено първоначално от пет разпокъсани махали Гращица, Кайковска, Стойките, Мършово и Водата постепенно селото се обединява през годините за да се получи в днешния си вид.

Селото е предпочитана дестинация от туристите. Наред със зимния туризъм, развит също е и пешеходния като и велотуризма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]