Tyxo.bg counter

Ракитово

Ракитово

Ракитово


Ракитово е разположен в най-югоизточния край на Чепинското корито, в най-ниската му част със средна надморска височина 811 метра. Според различни сведения селището съществува от 1470 година, през 1963 година тук в близост до дървообработващо предприятие са намерени останки от неолитно селище.

Градът отстои на 80 км от Пловдив и на 120 км от София. Тук е един от първите климатични курорти във България. Получил статута на град през 1969 година, днес Ракитово предлага много и разнообразни възможности за туризъм.

Един от посещаваните туристически обекти е Плиоценски парк Дорково. Изграден във близост до палеонтологичното находище край с. Дорково, най-голямото находище на кости, на възраст повече от 4 милиона години. Тук са намерени кости от над 30 вида животни. Днес тук ще ви посрещне Диорамата, която представлява възстановка на субтропичната среда на обитаващите в миналото различни видове. Особен интерес представлява възстановения в цял ръст най-величествения представител на онова време- мастодонт от рода Ананкус анвернензис.

Любителите на пещерното дело посещават пещера Лепеница- подземен бисер в недрата на масива Голяма Сюткя. Пещерата е обявена за природна забележителност, на много места недостъпна поради сложния и релеф. Не е осветена със цел да се запази биологичното разнообразие от 24 вида организми, 6 от който троглобионти- живеещи само в пещери.
На 6 км от село Дорково се намира и известния обект от национално значение крепост Цепина.
За любителите на дивата природа масива Голяма Сюткя предлага възможност да изкачите заобикалящите върхове и да се разходите в биосферен резерват Мантарица- защитен под егидата на ЮНЕСКО.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]