Tyxo.bg counter

Неделино

Неделино

Неделино


Неделино е едно от най-старите селища в Златоградско. Както то така и близките села и махали са осеяни с развалини и паметници от миналото. На 3 км южно от града се намират останки от манастира „Св. Неделя“. При разработване на ниви тук, са откривани пръстени, кадилници и пари останали от времето средновековието. Емблеметично място е и Турчин мост. Намиращия се в края на града исторически паметник, е свързан с трагична случка от 1810 година, от времето на османското иго.

Неделино е запазило самобитна атмосфера, и все така гостоприемно, предлага на гостите обновената етнографска сбирка, поместена в читалище „Светлина“. Тук може да видите, традиционни мъжки и женски облекла, съдове оръдия на труда, накити, сечива. Проследен е пътя на вълната- стрижене, влачене, предене, тъкане, създаване на аксесоари от бита.

В началото на септември ежегодно се провежда Балкански фолклорен фестивал. Датиращ от 2000 година, за да разкрие богатството на двугласното пеене в този край.
В града има две джамии, по- старата е от 15 век. През 1998 година тук е построена, църквата „Св.Неделя“ с дарения от вярващи.
Наброяващия днес над 4500 жители град, се намира на 60 км. от Смолян и на 300 км от София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]